Używamy Cookies w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.
Dalesze korzystanie z tego serwisu oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Dowiedz się więcej o naszej polityce prywatności

Zamknij

18 - 29/06/2021

fot. Paweł Dyczkowski
Galeriafot. Paweł Dyczkowski

„Zamieńmy trawniki na papryki!" – to jeden z postulatów wypracowany podczas 2. zjazdu Akademii Miasta, poświęconego kwestii żywnościowej. Poprowadziły go Joanna Bojczewska i Klaudia Kryńska z Fundacji Agro-Perma-Lab. W ramach 2 dni warsztatów, dyskusji i krótkich prezentacji poznaliśmy różne aspekty polityk żywnościowych w miastach, słabości dominującego systemu produkcji, skuteczne alternatywy wobec niego m.in. siostrzane inicjatywy agroekologiczne, rolnicze, upraw miejskich z Polski i ze świata, wymieniliśmy się wiedzą, spotkaliśmy się z przedstawicielkami Poznańskiej Kooperatywy Spożywczej, a na koniec stworzyliśmy „Obywatelski manifest żywnościowy", który można przeczytać poniżej.

 

MANIFEST UCZESTNICZEK I UCZESTNIKÓW AKADEMI I MIASTA 
dot. kwestii żywności
24 X 2021

My, mieszkanki i mieszkańcy miast, mamy dość:

- systemu produkcji i dystrybucji żywności opartej wyłącznie na zysku, a nie relacjach.
- absurdów dystrybucji i marnowania żywności i ignorowania wpływu przemysłowej żywności na nasze zdrowie.
- ignorowania potrzeb i głosów rolników.

To my tworzymy miasto i jesteśmy odpowiedzialni za jego wygląd i funkcjonowanie i nie zgadzamy się na traktowanie natury przedmiotowo, jedynie jako ozdoby lub narzędzia marketingowego.
W trosce o społeczność i środowisko chcemy:

- sprawiediwej społecznie i bezpiecznej ekologicznie polityki żywnościowej,
- powszechnego dostępu do świeżej, nieprzetworzonej żywności od lokalnych wytwórców,
- ulepszenia infrastruktury miejskiej oraz współpracy między: instytucjami publicznymi, jednostkami administracyjnymi, mieszkańcami oraz sektorem prywatnymi i inwestorami ,
- powszechnego dostępu do informacji o naszej żywności ,
- budowania aktualnej bazy wiedzy o zasobach miasta, sytuacji żywnościowej i potrzebach mieszkańców,
- zróżnicowania form zieleni miejskej i uwzględniania ogrodów jadalnych w miejskim planie zagospodarowania przestrzennego i planie urbanistycznym ,
- uwolnienia ziemi spod dykatury rentowności i oddanie jej wspólnocie oraz opiekuńczemu państwu,
- zerwania łańcuchów na rzecz sieci połączeń i obiegów w modelu gospodarki cyrkularnej ,
- współpracy między zespołami ekspertów i ekspertek i wprowadzenia zmian z udziałem wielu specjalistów na równi z konsultacjami społecznymi ,
- dostępu do edukacji budującej świadomość i promującej dobre nawyki żywieniowe dla nas i planety ,
- wzmocnienia roli targów i małych przedsiębiorstw i ich społecznych funkcji ,​
- rozwiązań ugruntowanych w realnych potrzebach i diagnozach, a nie kolonizacji zwnętrznymi wizjami,
- ustawy ogranicającej rozwój sklepów wielkopowierzchniowych,
- systemu retencji wody,
- mądrego gospodarowania zasobami, tak aby wystarczyły nam na dłużej

Zasiejmy ziarna dobrych praktyk, z których zbierzemy plon sprawiedliwości żywnościowej.